Klimatyzacja do restauracji to na ogół jednostki kasetonowe lub typu multi-split. Każda z nich ma szansę sprawdzić się w lokalu, jednak warto zaznaczyć, że obie cechują się innymi wskazaniami. Klimatyzację do restauracji kasetonową najlepiej rozważyć już na etapie projektowania budynku, ponieważ późniejszy remont i dostosowanie go do tego typu klimatyzatora może okazać się zbyt kosztowne. Z kolei jednostki multi-split możesz zamontować w lokalu w dowolnym momencie.
Klimatyzacja do restauracji kasetonowa
Klimatyzacja do restauracji kasetonowa to rozwiązanie, które jak wspomnieliśmy, warto zaplanować już na etapie projektowania budynku. Dzięki takiemu postępowaniu jest to inwestycja o wiele bardziej opłacalna i prostsza w wykonaniu. Modeli klimatyzacji do restauracji kasetonowych jest wiele dostępnych na rynku. Bardzo przydatnymi funkcjami jednostek są intuicyjne sterowanie, możliwość zaprojektowania czasu pracy, zapamiętywanie ostatnio stosowanych ustawień i kilka parametrów mocy. Takie rozwiązania oferuje klimatyzacja Rotenso Tenji, która dodatkowo wykorzystuje czynnik chłodniczy R32.
Klimatyzacja multi-split do restauracji
Innym rozwiązaniem jest klimatyzacja do restauracji multi-split. Są to jednostki, których montaż jest możliwy w dowolnym czasie. Dzięki temu dobrze sprawdzają się jako udoskonalenie wyposażenia lokalu. Klimatyzacja do restauracji multi-split powinna być wyposażona w dobrej jakości filtry powietrza. Zaletą jest także możliwość nie tylko chłodzenia, ale i grzania, co przydaje się zimą. Klimatyzacja do restauracji multi-split jest idealną propozycją, jeśli temperatura powietrza ma być regulowana w więcej, niż jednym pomieszczeniu, czyli na przykład na kilku salach jadalnianych w lokalu. Działa w oparciu o jedną jednostkę zewnętrzną, do której może być podłączone wiele jednostek wewnętrznych. Przykładową klimatyzacją multi-split do restauracji jest Rotenso Imoto, która jest wyposażona w trzy innowacyjne filtry powietrza, a sterować nią można za pomocą pilota lub przedniego panelu.
Dlaczego klimatyzacja do restauracji jest ważna?
Klimatyzacja do restauracji spełnia kilka istotnych funkcji. Po pierwsze, reguluje temperaturę wewnątrz, to jest, zarówno chłodzi pomieszczenie, jak i je ogrzewa. Dzięki temu dostarcza pełni komfortu klientom i pracownikom lokalu. Ponadto, filtry powietrza, które są w niej stosowane, oczyszczają je z drobnoustrojów, grzybów, bakterii i – co także wpływa na odczucia zgromadzonych osób – niweluje przykre zapachy. Klimatyzacja do restauracji to sposób na zapewnienie komfortu, ale też zdrowej atmosfery dla wszystkich klientów i pracowników.
Wybierz sprawdzone rozwiązania
Najlepszą decyzją jest wybór sprawdzonej i polecanej klimatyzacji do restauracji. Niezależnie od tego, czy będzie to jednostka kasetonowa, czy multi-split, możesz liczyć na jej maksymalną efektywność. Dzięki temu jakość powietrza w lokalu znacznie się poprawi. Dobór i montaż klimatyzacji do restauracji warto zlecić profesjonalnej firmie.
Zobacz również: