W lokalach gastronomicznych kluczowe jest zadowolenie gości z posiłku. Warto jednak pamiętać, że na doznania wpływa także wystrój sali i atmosfera, jaka w niej panuje. Dlatego wielu właścicieli zastanawia się, jaki rodzaj klimatyzacji jest najlepszy do restauracji. Tego typu urządzenia nie są pierwszym, co widzi klient, ale zdecydowanie ich działanie jest mocno odczuwalne i naprawdę wpływa na komfort przebywania w pomieszczeniu. Nie bez przyczyny! Dobrej jakości klimatyzacja nie tylko reguluje temperaturę, ale też jakość powietrza, filtrując go, nawilżając i osuszając, kiedy będzie to konieczne.
Jaki typ klimatyzacji do restauracji wybrać?
Dostępnych jest kilka rodzajów klimatyzacji, które sprawdzą się do restauracji i innych lokali gastronomicznych. Wybierając konkretny typ, należy uwzględnić m.in. parametry i ilość pomieszczeń objętych pracą urządzenia. To kwestie indywidualne, dlatego ważne jest odpowiednie podejście do potrzeb, z jakimi ma się do czynienia. Wśród najpopularniejszych rodzajów klimatyzacji najlepszych do restauracji znajdziesz:
– klimatyzatory typu split, czyli takie z jedną jednostką wewnętrzną, odpowiednie do mniejszych lokali; do ich głównych cech należy energooszczędność, cena i dostosowanie do pomieszczeń segmentowych,
– klimatyzatory multi-split, czyli takie, które wykorzystują kilka jednostek wewnętrznych podłączonych do jednej jednostki zewnętrznej, idealne do większej ilości pomieszczeń, odznaczające się kontrolą nad zużyciem energii i oszczędnością miejsca,
– systemy o zmiennym przepływie czynnika chłodniczego (VRF) lub objętości, które pozwalają na obsługę do 64 jednostek wewnętrznych przez jednostkę zewnętrzną, umożliwiające indywidualną kontrolę temperatury, dające możliwość dostosowania do różnych warunków i składające się z elastycznych układów i wyglądu, ich istotną zaletą jest to, że nadają się do przestrzeni komercyjnej, które odznaczają się indywidualnymi wymaganiami względem temperatur w różnych pomieszczeniach.
Na co zwrócić uwagę, wybierając klimatyzację do restauracji?
Komfort gości to podstawa. Na co jednak jeszcze zwrócić uwagę, wybierając klimatyzację do serwerowni?
1. Optymalne ogrzewanie do spożywania posiłków na otwartym planie.
2. Adaptację do zagospodarowania przestrzennego od wejścia do stołu.
3. Komfort personelu obsługującego lokal.
4. Redukcję oparów kuchennych i zapachów, jakie wydobywają się z kuchni.
5. Dostosowanie do wahań temperatur wynikających z pory roku i obłożenia sali.
Bez wątpienia warto mieć na uwadze to, ilu gości maksymalnie może znajdować się w sali i jaka jest liczba personelu. Pamiętaj, że im więcej osób wewnątrz, tym większe wyzwania stają przed jednostką klimatyzacji. Odpowiedni system to taki, który został przewidziany do wykorzystania nawet w skrajnych warunkach i masz co do niego pewność, że nie zawiedzie w przypadku ich wystąpienia. Polecamy na przykład klimatyzację typu split Rotenso MIRAI do restauracji, która odznacza się efektywnością energetyczną na najwyższym poziomie – A+++. Jedna jednostka wewnętrzna sprawdzi się w przypadku małych lokali gastronomicznych. Zauważ, że klimatyzator jest wyposażony w trzy filtry powietrza: elektrostatyczny HD iAIR, Silver Ion iAIR oraz antybakteryjny HEPA iAIR.
Jak efektywnie korzystać z klimatyzacji?
Jeśli chcesz efektywnie korzystać z klimatyzacji w restauracji, upewnij się, że wybrałeś odpowiednią jednostkę względem wielkości pomieszczenia. Moc nie może być ani za mała, ani za duża, a zamiast tego – precyzyjnie wyliczona. Warto także korzystać, kiedy to możliwe z termostatów automatycznych lub programowalnych, które pozwolą na wykrycie atmosfery i dostosowanie temperatury.
Kolejną radą jest to, żeby uruchamiać klimatyzację w toaletach tylko w wybranych godzinach, co pozwoli na zmniejszenie kosztów eksploatacyjnych. To samo dotyczy ciągłego użytkowania systemu w innych pomieszczeniach. Jeśli to możliwe, wykorzystaj funkcję uruchamiania i wyłączania o określonych porach, najlepiej w tych, w których praca jednostki jest najbardziej potrzebna.